Fabryka została założona przez pradziadka obecnego udziałowca Stanisława Gurgula w Roku Pańskim 1876. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych.
Były to m. in.:
- Biszkopty Royal wykwintne,
- Biszkopty Szampańskie,
- Biszkopty mleczne tatrzańskie,
- pierniki królewskie,
- mączka odżywcza,
- pieczywo dla diabetyków,
- precelki z solą,
- precelki z makiem,
- precelki z cukrem,
- cukierki słodowe,
- pomadki,
- bananki,
- karmelki ruskie,
- pasiansy,
- ciasteczka kruche,
- ciasteczka anyżowe,
- ciasteczka waniliowe,
- sucharki lukrowane,
- sucharki karlsbadzkie,
- Alberty Marie,
- keksy,
- czekolada,
- wafle,
- cukry farmaceutyczne.
Wyroby fabryki Stanisława Gurgula polecane były dla ludzi chorych przez Komisję Przemysłową Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego i dostarczane na dwory Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Po II wojnie światowej w latach 50-tych fabryka została znacjonalizowana. Od roku 1952 do 1993 występowała pod inna nazwą. W tym czasie jednak produkowała takie wyroby cukiernicze jak: biszkopty, precle, paluszki telewizyjne. W 1993 roku wróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę.
W kolejnych latach przeprowadzono liczne modernizacje, wprowadzając nowe urządzenia m. in. zakupiono tunele do pakowania wyrobów w folię termokurczliwą zapobiegającą wysychaniu produktów. Stosujemy opakowania ekologiczne, są to kartoniki z tektury wyścielone pergaminem i zabezpieczone folią. Nasze produkty pakowane są także w tzw. wypraski.
Wyroby są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach. Posiadamy także własne laboratorium zakładowe oraz wewnętrzną kontrolę jakości. W 2004 roku wprowadziliśmy system HACCP, aby zwiększyć kontrolę nad jakością produkowanej żywności.
Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku biszkoptów podłużnych.
Wyroby produkowane przez fabrykę spełniają wymogi normy polskiej PN-A-88115:1998 co zapewnia ich wysoką jakość i wyśmienity smak.
Od 2007 roku fabryka działa w formie Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.
Naszą misją jest: "Produkować dobrą zdrową polską żywność". |