Edycja 2024

Edycja 2023

Edycja 2022

Edycja 2021

Edycja 2020

Edycja 2019

Edycja 2018

Edycja 2017

Edycja 2016

Edycja 2015

Edycja 2014

Edycja 2013

Edycja 2012

Edycja 2011

Edycja 2010

Edycja 2009

Edycja 2008

Edycja 2007

Edycja 2006

Edycja 2005

Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o.

Adres:
ul. 3-go Maja 53
37-500 Jarosław

Telefon: 16 621 20 25
Fax: 16 621 20 27
E-mail: biuro@fabrykagurgul.pl
WWW: www.fabrykagurgul.pl
Logo firmy

Fabryka została założona przez pradziadka obecnego udziałowca Stanisława Gurgula w Roku Pańskim 1876. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych.

Były to m. in.:

  • Biszkopty Royal wykwintne,
  • Biszkopty Szampańskie,
  • Biszkopty mleczne tatrzańskie,
  • pierniki królewskie,
  • mączka odżywcza,
  • pieczywo dla diabetyków,
  • precelki z solą,
  • precelki z makiem,
  • precelki z cukrem,
  • cukierki słodowe,
  • pomadki,
  • bananki,
  • karmelki ruskie,
  • pasiansy,
  • ciasteczka kruche,
  • ciasteczka anyżowe,
  • ciasteczka waniliowe,
  • sucharki lukrowane,
  • sucharki karlsbadzkie,
  • Alberty Marie,
  • keksy,
  • czekolada,
  • wafle,
  • cukry farmaceutyczne.

Wyroby fabryki Stanisława Gurgula polecane były dla ludzi chorych przez Komisję Przemysłową Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego i dostarczane na dwory Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Po II wojnie światowej w latach 50-tych fabryka została znacjonalizowana. Od roku 1952 do 1993 występowała pod inna nazwą. W tym czasie jednak produkowała takie wyroby cukiernicze jak: biszkopty, precle, paluszki telewizyjne. W 1993 roku wróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę.

W kolejnych latach przeprowadzono liczne modernizacje, wprowadzając nowe urządzenia m. in. zakupiono tunele do pakowania wyrobów w folię termokurczliwą zapobiegającą wysychaniu produktów. Stosujemy opakowania ekologiczne, są to kartoniki z tektury wyścielone pergaminem i zabezpieczone folią. Nasze produkty pakowane są także w tzw. wypraski.

Wyroby są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach. Posiadamy także własne laboratorium zakładowe oraz wewnętrzną kontrolę jakości. W 2004 roku wprowadziliśmy system HACCP, aby zwiększyć kontrolę nad jakością produkowanej żywności.

Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku biszkoptów podłużnych.

Wyroby produkowane przez fabrykę spełniają wymogi normy polskiej PN-A-88115:1998 co zapewnia ich wysoką jakość i wyśmienity smak.

Od 2007 roku fabryka działa w formie Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Naszą misją jest: "Produkować dobrą zdrową polską żywność".


| Strona główna PNG | Lista firm PNG 2015 | Lista firm PNG 2015 w kategorii firm małych II |